Polévková sezóna je v plném proudu. U nás jsou teď polévky téměř každý den. Řepnou polévku dělám v různých obměnách. Tentokrát mám pro vás recept na řepný krém s římským kmínem a kešu smetanou.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
40 g |
40 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs, pepře barevné celé 1 g |
1 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Řepu, celer a brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Vše dohromady uvaříme ve vroucí vodě do které přisypeme trochu bujónu a 1/2 lžičky římského kmínu. Mezi tím si v mixéru připravíme kešu smetanu. Kešu nasypeme do mixéru, přilijeme 150-200 ml vody, pár kapek citrónové šťávy a vše rozmixujeme dohladka.
-
Uvařenou zeleninu přelijeme i s vodou do mixéru a rozmixujeme na hladký krém. Směs přelijeme zpět do hrnce, přimícháme kešu smetanu (trochu smetany si necháme na dekoraci polévky) a dochutíme solí.
-
Servírujeme s opečenými krutony a barevným pepřem.
Makronutrienty
77%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 290 kJ | 1 809 kJ |
Kalorická hodnota | 69,4 kcal | 432 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13 g
3,3 g |
81,1 g
20,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,3 SVJ | 8,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,62 g
0,278 g |
10,1 g
1,73 g |
Bílkoviny | 2,22 g | 13,8 g |
Sůl | 0,681 g | 4,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů