Řepný dort
Většinu surovin skvěle nakoupíte na www.naturaljihlava.cz
- 1h:20m
- 8 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
červená řepa | 400 g |
len, lněné semínko | 100 g |
chia semínka | 2 lžíce |
slunečnicová semínka | 4 lžíce |
kokos sušený, strouhaný | 5 lžic |
sirup datlový | 4 lžíce |
mouka čiroková | 100 g |
mouka rýžová | 100 g |
mouka pohanková | 1 hrnek |
kakaový prášek, holandské kakao | 4 lžíce |
rozinky | 100 g |
mandle mleté | 100 g |
med včelí | 4 lžíce |
marmeláda malinová, džem | 200 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 100 g |
Postup přípravy
-
Nejprve oloupejte červenou řepu, na kousky ji nakrájejte a dejte do hrnce s 300 ml vody na 20 minut dusit. Poté řepu i se zbylou vodou rozmixujte na pyré.
-
Mezitím do 400 ml horké vody namočte lněné semínko, chia, slunečnicové semínko a datle. Nechte 10 minut nabobtnat a poté vše tyčovým mixerem rozmixujte (vznikne hutná lepivá kaše).
-
Do semínkové kaše přidejte řepné pyré, všechny mouky, kokos, kakao nebo karob, hrozinky, mandle a cukr nebo med. Všechno pořádně promíchejte, nalijte do dortové formy a dejte přibližně na 50 minut na 200°C zakryté alobalem (ten na posledních 15 min sundejte) do trouby péct.
-
Po zchladnutí dort podélně rozkrojte a promažte oblíbenou pikantní marmeládou, nejlépe domácí. Nelekněte se, že dort bude uvnitř vlhký, má to tak být. Povrch potřete rozehřátou kvalitní čokoládou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů