Pečené plněné dýně jsou skvělé v tom, že jejich náplně můžete obměňovat donekonečna, pokaždé vám tak vznikne trochu unikátní recept. Tentokrát přinášíme rychlou a vydatnou variantu dýně plněné mletým masem, sýrem a bylinkami, která rozehraje vaše chuťové buňky a krásně provoní celý byt.
Celá realizace tohoto receptu trvá více než hodinu, ale je to zábavné vaření. Záleží na rychlosti dlabání, na tom, zda již koupíte namleté maso nebo si ho raději hezky namelete sami doma. Pečení pak zabere zhruba 50 minut, během kterých si můžete odpočinout a přečíst si třeba nějaké další články u nás na webu. Pak už jen vyndáte voňavou dýni s vtipnou pokličkou. A pokud ji nezvládnete sníst celou, doporučujeme se vrhnout především na její náplň. Zbylou měkkou pečenou dýni můžete druhý den povařit ve vývaru a rozmixovat na polévku.
- 1h:30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Předehřejeme si troubu na 190 °C. Dýni omyjeme, osušíme a po té položíme na plech vyložený pečicím papírem. Seřízneme vršek cca 3 cm od stopky, aby vznikla poklička. Vydlabeme semínka, do šířky zhruba 3 cm po stranách, aby šla dýně naplnit.
-
Nameleme si krůtí maso a smícháme ho se slaninou, prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou bazalkou a okořeníme. Masovou směs je možné do dýně plnit syrovou, nebo ji před plněním cca 7 minut orestovat na pánvi. Tím si zajistíme, že masová směs bude po upečení dýně hezky měkká a lépe s prováží jejích ingrediencí. Smícháme si oba nastrouhané sýry.
-
Nameleme si krůtí maso a smícháme ho se slaninou, prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou bazalkou a okořeníme. Masovou směs je možné do dýně plnit syrovou, nebo ji před plněním cca 7 minut orestovat na pánvi. Tím si zajistíme, že masová směs bude po upečení dýně hezky měkká a lépe s prováží jejích ingrediencí. Smícháme si oba nastrouhané sýry.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C doměkka asi 50 minut. Hotovou dýni servírujeme buď celou, nebo odklopíme a servírujeme náplň s trochou dužiny. Nebo dýni nakrájíme na plátky.
Není třeba přidávat žádnou přílohu.
Makronutrienty
24%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 430 kJ | 3 034 kJ |
Kalorická hodnota | 103 kcal | 725 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,45 g
1,88 g |
31,4 g
13,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,445 SVJ | 3,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,4 g
3,08 g |
45,2 g
21,7 g |
Bílkoviny | 7,78 g | 54,9 g |
Sůl | 0,795 g | 5,61 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů