Ratatouille s kuskusem
Francouzské oblíbené jídlo z paprik, liku a cukety v rajčatové omáčce.
- 20m
- 4 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
lilek | 1 kus |
cuketa | 1 kus |
cibule | 1 kus |
rajčata | 400 g |
česnek stroužky | 2 kusy |
olej řepkový | 4 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Kuskus | 300 g |
rajčatové pyré, passata | 500 ml |
Postup přípravy
-
Zeleninu omyjeme. Z lilku a cuket odkrojíme stopky, mírně vydlabeme dužinu (je li tužší) a nakrájíme na kostičky. Rajčata přelimjeme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a stopku a nakrájíme na kostičky.
-
Na rozehřátém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a lilek dohněda. Poté přidáme cuketu, česnek, sůl a pepř. Přilijeme račatovou šťávu, 1/2 l vody a přidáme kuskus. Na malém plameni necháme asi 10 minut podusit a mícháme, aby se směs nepřipálila. Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata a případně doplníme vodu. Nakonec můžeme ochutit trochou sojkyšky, sojového jogurtu nebo jinou alternativou kysané smetany.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů