Ratatouille s cizrnou
Ratatouille je zeleninový pokrm, který pochází z Francie. Tradičně se zelenina krájí na kolečka a podává se jako příloha, v tomto receptu ale slouží jako hlavní jídlo díky přidané cizrně. Je to bohatý zeleninový pokrm, je šťavnatý a sytý, ale není těžký. Jeho příprava jednoduchá a nevyžaduje mnoho času v kuchyni.
- 1h:40m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Obědy a večeře
- Pečení
- Regionální a krajové
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cizrna, římský hrách | 150 g |
lilek baklažán | 1 kus |
cuketa | 1 kus |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 3 kusy |
rajčata | 6 kusů |
sůl | 1 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
rajský protlak | 400 g |
tymián sušený | 1 lžička |
rozmarýn | 1 lžička |
olivový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Cizrnu namočte den předem, před vařením ji slijte a propláchněte. Cizrnu uvařte do měkka(tlakový hrnec 50 minut, obyčejný hrnec cca 1 a 1/2 hodiny). Uvařenou cizrnu slijte.
-
Lilek nakrájejte na tenká kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechte alespoň 15 vypotit - lilek díky tomu ztratí hořkost. Vypocený lilek opláchněte vodou. Rajčata a cuketu nakrájejte na tenká kolečka. cibuli a česnek oloupejte a nakrájet na hrubo.
-
Rajčatový protlak smíchejte s bylinkami, solí a pepřem.
-
Na dno zapékací mísy nasypte cibuli s česnekem a zalijte je ochuceným rajčatovým protlakem. Poté v ruce skládejte na sebe vždy kolečko cukety, lilku a rajčete a vrstvěte je do sloupečku, který vložte do zapékací nádoby do omáčky. Vrstvěte tak dlouho, dokud nezaplníte celou zapékací misku. Do volných míst po okraji a ve středu misky nasypejte předvařenou cizrnu. Zeleninu zakapejte olivovým olejem a poprašte solí. Ratatouille pečte zhruba 35-45 minut na 200°C.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů