Ratatouille s cizrnou

VEGGIE FISH

Ratatouille je zeleninový pokrm, který pochází z Francie. Tradičně se zelenina krájí na kolečka a podává se jako příloha, v tomto receptu ale slouží jako hlavní jídlo díky přidané cizrně. Je to bohatý zeleninový pokrm, je šťavnatý a sytý, ale není těžký. Jeho příprava jednoduchá a nevyžaduje mnoho času v kuchyni.

Ratatouille s cizrnou

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
cizrna, římský hrách 150 g
lilek baklažán 1 kus
cuketa 1 kus
cibule 1 kus
česnek stroužky 3 kusy
rajčata 6 kusů
sůl 1 lžíce
pepř černý mletý 1 špetka
rajský protlak 400 g
tymián sušený 1 lžička
rozmarýn 1 lžička
olivový olej 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Cizrnu namočte den předem, před vařením ji slijte a propláchněte. Cizrnu uvařte do měkka(tlakový hrnec 50 minut, obyčejný hrnec cca 1 a 1/2 hodiny). Uvařenou cizrnu slijte.

  2. Lilek nakrájejte na tenká kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechte alespoň 15 vypotit - lilek díky tomu ztratí hořkost. Vypocený lilek opláchněte vodou. Rajčata a cuketu nakrájejte na tenká kolečka. cibuli a česnek oloupejte a nakrájet na hrubo.

  3. Rajčatový protlak smíchejte s bylinkami, solí a pepřem.

  4. Na dno zapékací mísy nasypte cibuli s česnekem a zalijte je ochuceným rajčatovým protlakem. Poté v ruce skládejte na sebe vždy kolečko cukety, lilku a rajčete a vrstvěte je do sloupečku, který vložte do zapékací nádoby do omáčky. Vrstvěte tak dlouho, dokud nezaplníte celou zapékací misku. Do volných míst po okraji a ve středu misky nasypejte předvařenou cizrnu. Zeleninu zakapejte olivovým olejem a poprašte solí. Ratatouille pečte zhruba 35-45 minut na 200°C.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů