Ratatouille je zeleninový pokrm, který pochází z Francie. Tradičně se zelenina krájí na kolečka a podává se jako příloha, v tomto receptu ale slouží jako hlavní jídlo díky přidané cizrně. Je to bohatý zeleninový pokrm, je šťavnatý a sytý, ale není těžký. Jeho příprava jednoduchá a nevyžaduje mnoho času v kuchyni.
- 1h:40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Ratatouille | |
---|---|
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
6 kusů |
6 kusů |
Omáčka | |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
400 g |
400 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Cizrnu namočte den předem, před vařením ji slijte a propláchněte. Cizrnu uvařte do měkka(tlakový hrnec 50 minut, obyčejný hrnec cca 1 a 1/2 hodiny). Uvařenou cizrnu slijte.
-
Lilek nakrájejte na tenká kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechte alespoň 15 vypotit - lilek díky tomu ztratí hořkost. Vypocený lilek opláchněte vodou.
Rajčata a cuketu nakrájejte na tenká kolečka.
cibuli a česnek oloupejte a nakrájet na hrubo.
-
Rajčatový protlak smíchejte s bylinkami, solí a pepřem.
-
Na dno zapékací mísy nasypte cibuli s česnekem a zalijte je ochuceným rajčatovým protlakem. Poté v ruce skládejte na sebe vždy kolečko cukety, lilku a rajčete a vrstvěte je do sloupečku, který vložte do zapékací nádoby do omáčky. Vrstvěte tak dlouho, dokud nezaplníte celou zapékací misku. Do volných míst po okraji a ve středu misky nasypejte předvařenou cizrnu.
Zeleninu zakapejte olivovým olejem a poprašte solí.
Ratatouille pečte zhruba 35-45 minut na 200°C.
Makronutrienty
74%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 347 kJ | 1 392 kJ |
Kalorická hodnota | 83 kcal | 333 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15 g
1,18 g |
60,1 g
4,73 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,5 SVJ | 6,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,67 g
0,264 g |
6,7 g
1,06 g |
Bílkoviny | 3,54 g | 14,2 g |
Sůl | 1,28 g | 5,11 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů