Rakouský koláč švestky v peřince
- bez lepku, laktózy a případně i vajec Recept už je na Vaše přání hotov i s fotografií a na svém místě. Už jsme nakrojili a je teda úžasný vlažný i studený. A je z mandlové a čirokové mouky bez kypřidel.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 100 g |
mouka čiroková | 250 g |
cukr moučka | 100 g |
máslo, rostlinná alternativa | 125 g |
guma xantanová | 5 g |
skořice mletá | 1 lžička |
vajíčka | 1 kus |
povidla švestková | 50 g |
švestky | 500 g |
cukr vanilkový | 2 kusy |
cukr moučka | 50 g |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek | 1 kus |
vajíčka | 3 kusy |
zakysaná smetana | 1 kus |
pomazánkové máslo | 1 kus |
tvaroh měkký tučný | 1 kus |
mandlová mouka | 80 g |
cukr krupice | 50 g |
strouhanka, bez lepku | 50 g |
máslo, rostlinná alternativa | 50 g |
Postup přípravy
-
.Smícháme sypké části na linecké těsto, přistrouháme studený tuk a přidáme vejce či náhradu. Rukama vytvoříme hladké těsto, které dáme do sáčku nebo potr.folie a necháme odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici.
-
Mezitím si připravíme pudinkovou krémovou náplň - prošleháme bezlaktózové mléčné výrobky s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem, přidáme prošlehaná vejce a pudinkový prášek a vše prošleháme v hladký krém. (Když použijete avokádo místo vajec, bude náplň lehce nazelenalá). Připravíme si také drobenku - prsty promneme tuk s ostatními surovinami a vytvoříme drobenku (můžete využít i rozlámané bez l a m sušenky).
-
Formu 28 cm průměr si vyložíme papírem. Malým ručním válečkem nebo rukou vyválíme těsto na dno formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 10-12 minut do vyhřáté trouby na 180°C. Po předpečení necháme vychladnout na mřížce.
-
Předpečené těsto potřeme povidly, poklademe půlkami švestek a posypeme zbývajícím druhým vanilkovým cukrem, zalijeme rovnoměrně pudinkovým krémem. Povrch podrobíme kousky drobenky nebo posypeme ještě drobečky sušenek. Pečeme na nižší teplotu cca 160°C cca 50 minut, pak necháme v troubě dojít cca 20 minut.
-
Koláč necháme vychladit na mřížce a servírujeme vlažný nebo rozleželý druhý den.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů