Rajská omáčka
Kdo by neznal rajčatovou omáčku! Je to klasika, která se hodí ke všem těstovinám i houskovému knedlíku. Místo masa můžete zvolit např. seitan, robi, ďobáčky, sojové maso nebo veganské mleté..
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
olej řepkový | 2 lžíce |
cibule | 3 kusy |
cukr krystal | 2 lžíce |
nové koření | 5 kuliček |
pepř černý celý | 5 kuliček |
tymián | 1 lžička |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
bujón zeleninový | 1 kus |
rajčatové pyré, passata | 150 g |
hladká mouka pšeničná | 1 lžička |
seitan natural | 80 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme na pánvi olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme. K cibuli přidáme cukr a dále opékáme, aby zkaramelizoval. Když cibule zezlátne, přidáme koření (nové koření, pepř, tymián, bobkový list) a krátce osmahneme. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme kostku zel. bujónu a vaříme za občasného míchání alespoň 30 minut. Pokud dáme dost cibule, není třeba omáčku zahušťovat, ale v případě potřeby můžeme vmíchat mouku či škrob (bramborový či kukuřičný) rozmíchaný v troše studené vody a ještě pět minut povaříme. Poté buď z omáčky vyndáme velké kusy koření (bobkový list a nové koření) a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo koření necháme a propasírujeme omáčku přes síto.
-
Nakonec přidáme rajský protlak (nebo passatu) nebo čerstvá rajčata (ty je třeba ještě alespoň 15 minut povařit). Do hotové omáčky zamícháme jedno balení ďobáčků (chlazený polotovar v podobě marinovaných sojových nudliček od firmy Kalma) nebo jiný zdroj bílkovin dle libosti (např. na menší plátky nakrájené a na oleji osmahnuté tofu). Podáváme s těstovinami, gnocchi nebo houskovými knedlíky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů