Rajská omáčka s vařeným hovězím masem a knedlíkem - LC
Oblíbená klasika v low carb verzi.
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Mikrovlnná trouba
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Přílohy
- Recepty po babičce
- Vaření
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo čerstvé | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
mrkev | 120 g |
rajský protlak | 2 lžíce |
rajčata v plechovce | 400 g |
sojová omáčka | 2 lžíce |
vývar hovězí domácí | 750 ml |
bobkový list celý sušený | 3 kusy |
nové koření | 8 kuliček |
skořice celá | 1 kus |
erythritol, sukrin | 3 lžičky |
sůl | 1 lžička |
lučina | 50 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 0,3 lžičky |
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu | 10 g |
mandlová mouka | 1 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku | 2 lžíce |
psylium | 2 lžičky |
Postup přípravy
-
V kastrole jsem rozhřála máslo a přidala drobně nakrájenou cibuli, kterou jsem orestovala dozlatova. Přidala jsem nastrouhanou mrkev a zarestovala. Stejně tak rajčatový protlak. Poté jsem přidala sójovou omáčku (omáčku krásně zvýrazní, především barevně), rajčata, koření a vše jsem zalila vývarem. Dusila jsem půl hodiny. Pak jsem vyjmula koření a omáčku jsem důkladně promixovala tyčovým mixérem. Dle chuti jsem osladila a osolila. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji naředit vývarem. Pokud se vám ji povede osladit trochu víc, lze to jednoduše napravit pomocí citrónové šťávy.
-
Postup velmi podobný, jako u všech ostatních. Když děláte knedlíky často, tak jednou uděláte takový, podruhé zase jiný, pořád to nějak měníte. Takže tentokrát: v misce jsem důkladně promíchala vejce se solí a sýrem. Přidala jsem mouky s práškem do pečiva, promíchala, dále mléko a psyllium. Směs jsem nalila do máslem vymazaného hrnku a dala do mikrovlnky na 2,5 minuty.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů