U nás doma se odjakživa dělala taková ta klasická rajská omáčka z protlaku, nasládlá, žádná cibule ani rajčata. Tak ji mám nejraději. Oproti klasice se moje LC verze liší tím, že tam není zásmažka a je zahuštěná mrkví. Je skvělá.
- 15m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
700 ml |
700 ml |
140 g |
140 g |
3 kusy |
3 kusy |
5 kuliček |
5 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
10 g |
10 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
uvařená 1 kus |
1 kus |
Knedlík LC | |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
50 ml |
50 ml |
na vymazání hrnků 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V cca 700 ml domácího hovězího vývaru jsem rozmíchala 140 g rajčatového protlaku, přidala jsem 3 bobkové listy, pár kuliček nového koření, sůl, lžíci erythritolu (oslaďte dle vaší chuti, nejprve raději méně, dochutit můžete i nakonec) a 2 lžičky tmavé sójové omáčky (to je tip od mého táty). Omáčku jsem nechala povařit cca 10 minut, poté jsem vyndala koření, přidala jednu velkou vařenou mrkev a omáčku promixovala tyčovým mixérem.
-
Knedlík: mozzarellu jsem natrhala do misky a přidala vejce a sůl. Vše jsem důkladně promixovala tyčovým mixérem. Potom jsem přidala mandlovou mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchala. Konzistence mi přišla trochu víc hustší než by měla, proto jsem přidala ještě mléko.
-
Dva hrnky jsem vymazala máslem a směs na knedlíky do nich rozdělila. Dala jsem do mikrovlnky na 2:40 minut.
-
Maso: je to vařené hovězí z polévky. Nešlo nakrájet, jak se rozpadalo, tak jsem jej natrhala.
Makronutrienty
37%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 468 kJ | 674 kJ |
Kalorická hodnota | 112 kcal | 161 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,65 g
1,21 g |
11 g
1,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,765 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,41 g
2,18 g |
9,23 g
3,14 g |
Bílkoviny | 6,74 g | 9,72 g |
Sůl | 1,16 g | 1,67 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů