V podstatě veškeré omáčky je možné připravit jen s pomocí dobře vybraných druhů zeleniny, bez mouky. Díky důkladnému rozmixování podušené zeleniny získáte omáčky chuťově výrazné, husté a přitom krásně hladké. A výjimkou není ani rajská omáčka.
- 3h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso a vývar | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
Zhruba desetinásobek potřebného množství silného vývaru je z 1,5 kg masa s kostí (např. žeber, hrudí, oháňky), 1 cibule, 1 mrkve, 2 bobkových listů, 4 kuliček nového koření, 4 kuliček černého pepře a soli. 350 ml |
350 ml |
Omáčka | |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
25 g |
25 g |
700 g |
700 g |
2 listy |
2 listy |
4 kuličky |
4 kuličky |
4 kuličky |
4 kuličky |
cejlonská 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
nerafinová (růžová himalájská) 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Hovězí maso doměkka uvařte ve vývaru, bude to trvat 2 hodiny nebo déle.
-
Uvařené maso nechejte ve vývaru vychladnout. Poté ho vyndejte a nakrájejte na plátky. Před podáváním maso ve vývaru ohřejte.
-
Mrkev očistěte a zbavte zbytků kořínků. Cibule oloupejte. Obojí nakrájejte nadrobno. Mrkev a cibuli orestujte na másle dosklovita, přidejte koření a ještě krátce prohřejte. Přilijte rajčatové pyré a ½ hrnku vývaru.
-
Za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte výkon plotýnky na minimum, hrnec zakryjte pokličkou a omáčku vařte přibližně půl hodiny za občasného míchání.
-
Z provařené omáčky vyndejte koření a rozmixujte ji dohladka. Podle potřeby ji nařeďte vývarem a dochuťte solí a citrónovou šťávou, případně 1 lžičkou medu či erythritolu. Omáčku krátce povařte a podávejte ji s ohřátým vařeným hovězím masem a přílohou dle svých preferencí.
Makronutrienty
40%
47%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 433 kJ | 1 499 kJ |
Kalorická hodnota | 104 kcal | 358 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,2 g
0,758 g |
31,8 g
2,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,92 SVJ | 3,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,98 g
1,26 g |
10,3 g
4,36 g |
Bílkoviny | 10,7 g | 36,9 g |
Sůl | 0,305 g | 1,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů