QUINOA S ČERNOU ČOČKOU A TAHINI
Skvělé netradiční jídlo dokonalé chuti plné bílkovin !
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
- Obědy a večeře
- Rostlinný původ
- Saláty
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
čočka černá, beluga | 250 g |
mořské řasy nori plátky | 10 g |
quinoa světlá | 1 hrnek |
mrkev | 400 g |
koriandr mletý | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
římský kmín mletý, cumin | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 lžička |
olej řepkový | 2 lžíce |
tahini, sezamová pasta | 100 g |
Postup přípravy
-
250g černé čočky propláchneme a dáme vařit. Po 15ti minutách varu čočku opět několikrát propláchneme, přidáme kousek mořské řasy a dovaříme dalších 15minut v nové vodě. Zbavíme se tím dokonale látek, které by nám mohli způsobovat nadýmání.
-
Quinou několikrát propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Mezitím na tenké plátky nakrájíme (nebo nastrouháme) cca 400-500g mrkve. K mrkvi přidáme lžíci koriandru, soli a římského kmínu a lžičku pepře a na dvou lžicích oleje za stálého míchání opékáme asi pět minut. Poté mrkev podlijeme vodou, přidáme 6 lžic tahini a dusíme doměkka (cca 10minut).
-
Mrkev smícháme s čočkou a quinoou, dochutíme solí, případně pepřem. Místo přidání tahini přímo do jídla, z něj můžeme připravit také "zálivku", kterou si polijeme jídlo až na talíři - jednoduše tahini rozmícháme s troškou vody, můžeme přidat trošku soli, pepře a citronové šťávy
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů