Pudinkovo - jogurtový dortík

Jídelní plán

Skvělý a rychlý pudinkový dortík. Krém můžete také nalít do skleniček, přidat ovoce a připravit si bezvadnou svačinku do práce. Dortík je nízkosacharidový - low carb/ LC. Pokud nejíte LC a dáváte přednost klasickému stravování, klidně březový cukr (xylitol nahraďte) normálním cukrem. Dortík je ze základních surovin. Krém lze také nalít do pohárů a ozdobit ovocem, či nalít do skleniček s víčkem - získáte skvělou svačinku. Dobrou chuť :)

Pudinkovo - jogurtový dortík

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
vaječný žloutek 6 kusů
vanilkový extrakt 1,5 lžiček
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
smetana na vaření 250 g
želatina plátková 10 g
bílý jogurt řeckého typu 200 g
xylitol, cukr březový 1 lžíce
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
rum (originál tuzemský) 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Namočíme želatinu dle návodu. Nejprve si připravíme žloutkový krém - žloutky smícháme v míse s xylitolem a vyšleháme do pěny. Přidáme cca 100ml šlehačky a lehce vyšleháme, aby vznikla homogenní hmota a suroviny se pěkně propojily.

  2. Do kastrůlku dáme zbývající šlehačku, smetanu, vanilku a zahříváme téměř k varu. Poté odstavíme, do horké smetany zašleháme opatrně žloutkový krém a následně na mírném ohni opatrně zahříváme do zhoustnutí. Odstavíme a ještě chvilku metličkou šleháme. Vzniklý krém necháme lehce zchladit, přitom občas trochu prošleháme metličkou, aby krém zůstal hladký.

  3. Želatinu zahřejeme a rozpustíme, nevaříme. Odstavíme a přimícháme trochu krému - 2-3PL a smícháme s vlažným krémem (neměl by být studený). Nakonec vmícháme jogurt, rum a citronovou šťávu.

  4. Do dortové formy zacvakneme pečící papír a vlijeme vzniklý krém. Necháme chladit do druhého dne. Zdobíme ovocem, šlehačkou apod.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů