Pučálka - salát z opečeného naklíčeného hrášku

Jídelní plán

Pučálka je tradiční velikonoční pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm má v české kuchyni dlouhou historii. Naklíčený hrách je bohatý na proteiny, vitamíny, minerály a vlákninu, což z něj činí ideální součást zdravého jídelníčku. Pučálka se může podávat jako samostatný pokrm nebo chutná příloha.

Pučálka - salát z opečeného naklíčeného hrášku

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
hrách zelený 100 g
cibule červená 1 kus
olivový olej 2 lžíce
česnek 2 stroužky
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 0,5 lžičky
vejce slepičí střední, m 6 kusů

Postup přípravy

  1. Příprava receptu jako taková je velmi jednoduchá. Co zabere čas je ale naklíčení hrachu - s tím je potřeba začít dopředu. Využít můžete jakýkoliv typ hrachu, který není půlený, je celý a určený pro potravinářské účely. Dobrá je ale například také např. čočka, mungo nebo cizrna. Fazole nebo půlené luštěniny vhodné nejsou. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek nasekáme najemno nebo utřeme. Na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Pak přisypeme naklíčenou a okapanou luštěninu a orestujeme. Osolíme, opepříme, případně můžeme ochutit bylinkami - pažitkou, majoránkou atd., nebo zastříknout citronem. Velmi dobré je také osmahnout spolu s cibulkou a česnekem kousek nastrouhaného zázvoru. Podáváme s volskými oky nebo vajíčky uvařenými natvrdo. Jak naklíčit hrách?

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů