Pučálka je tradiční velikonoční pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm má v české kuchyni dlouhou historii. Naklíčený hrách je bohatý na proteiny, vitamíny, minerály a vlákninu, což z něj činí ideální součást zdravého jídelníčku. Pučálka se může podávat jako samostatný pokrm nebo chutná příloha.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
6 kusů |
6 kusů |
Postup přípravy
-
Příprava receptu jako taková je velmi jednoduchá. Co zabere čas je ale naklíčení hrachu - s tím je potřeba začít dopředu. Využít můžete jakýkoliv typ hrachu, který není půlený, je celý a určený pro potravinářské účely. Dobrá je ale například také např. čočka, mungo nebo cizrna. Fazole nebo půlené luštěniny vhodné nejsou.
Cibuli nakrájíme na proužky, česnek nasekáme najemno nebo utřeme. Na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Pak přisypeme naklíčenou a okapanou luštěninu a orestujeme. Osolíme, opepříme, případně můžeme ochutit bylinkami - pažitkou, majoránkou atd., nebo zastříknout citronem. Velmi dobré je také osmahnout spolu s cibulkou a česnekem kousek nastrouhaného zázvoru.
Podáváme s volskými oky nebo vajíčky uvařenými natvrdo.
Jak naklíčit hrách?
Makronutrienty
36%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 841 kJ | 2 294 kJ |
Kalorická hodnota | 201 kcal | 548 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,2 g
1,41 g |
36,1 g
3,83 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,32 SVJ | 3,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
2,76 g |
31,4 g
7,53 g |
Bílkoviny | 12,1 g | 33,1 g |
Sůl | 0,758 g | 2,07 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů