Nevím, proč se tahle skvělá česká klasika jmenuje Španělský ptáček, a ani nemám sílu to zjišťovat, ale třeba mě někdo poučíte. Je to klasika všech klasik a každý ji vaříme jinak. Přesto si každý myslí, že ti jeho ptáčci jsou prostě ty nejlepší. Ano, proč né, protože sto lidí, sto chutí a já vám dám recept na ty naše. :)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
600 g |
600 g |
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
+ lák z okurek 2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Plátky masa naklepejte paličkou, osolte, opepřete a nechte odležet. Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci si rozehřejte dostatečné množství oleje, tolik, aby v něm cibule neplavala, aby se mohla rovnoměrně restovat. Plotnu pod cibulí ztlumte na střední plamen a nechte pozvolna opékat. Z cibule by se měla stát hustá hnědá kaše a to chce čas. Bude to trvat přibližně 45 minut.
Tento základ zajistí omáčce sytě hnědou barvu.
-
Během tohoto času si připravte maso. Vejce rozpulte a klobásu rozkrojte na 4 špalíky. Plátky potřete hořčicí, na každý plátek položte klobásu, vejce a kyselou okurku. Maso zamotejte a zajistěte nití nebo kuchyňskými jehlami.
-
Když je cibule hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a zvyšte výkon. Maso zprudka opečte ze všech stran, hlídejte cibuli, aby se nepřipálila. Když je maso opečené, podlijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso zcela ponořené. Trošku osolte a opepřete, podle chuti přidejte lák z okurek a přiklopte poklicí. Vařte doměkka. V tlakovém hrnci si čas značně zkrátíte asi tak na hodinu.
-
Když je maso měkké, vyndejte ho stranou na talíř, vyndejte jehly nebo nit. Omáčku pro jistotu a maximální hladkost rozmixujte, aby v ní nezůstaly kousky cibule. Pokud je omáčky moc, je potřeba ji zredukovat. Přiveďte ji k varu a bez poklice ji nechte vařit.
-
V hrnku s troškou vody si rozmíchejte mouku. Za stálého míchání vlijte mouku s vodou do omáčky. Nechte provařit ještě minimálně 15 minut. Omáčka by měla být mírně hustá, neměla by v ní stát lžíce. Měl by to být takový zahuštěný sosík. Pokud je omáčka nevýrazná, přidejte sůl, pepř nebo lák z okurek.
-
Servírujte s rýží.
Makronutrienty
21%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 532 kJ | 1 899 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 454 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,01 g
1,92 g |
17,9 g
6,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,501 SVJ | 1,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,05 g
1,67 g |
25,2 g
5,98 g |
Bílkoviny | 11,7 g | 41,6 g |
Sůl | 0,82 g | 2,93 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů