Ptáčci

Česnek a kuchyně, základ mojí kuchyně

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Ptáčci

Nevím, proč se tahle skvělá česká klasika jmenuje Španělský ptáček, a ani nemám sílu to zjišťovat, ale třeba mě někdo poučíte. Je to klasika všech klasik a každý ji vaříme jinak. Přesto si každý myslí, že ti jeho ptáčci jsou prostě ty nejlepší. Ano, proč né, protože sto lidí, sto chutí a já vám dám recept na ty naše. :)

Postup přípravy

  1. Plátky masa naklepejte paličkou, osolte, opepřete a nechte odležet. Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci si rozehřejte dostatečné množství oleje, tolik, aby v něm cibule neplavala, aby se mohla rovnoměrně restovat. Plotnu pod cibulí ztlumte na střední plamen a nechte pozvolna opékat. Z cibule by se měla stát hustá hnědá kaše a to chce čas. Bude to trvat přibližně 45 minut.

    Tento základ zajistí omáčce sytě hnědou barvu.

  2. Během tohoto času si připravte maso. Vejce rozpulte a klobásu rozkrojte na 4 špalíky. Plátky potřete hořčicí, na každý plátek položte klobásu, vejce a kyselou okurku. Maso zamotejte a zajistěte nití nebo kuchyňskými jehlami.

  3. Když je cibule hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a zvyšte výkon. Maso zprudka opečte ze všech stran, hlídejte cibuli, aby se nepřipálila. Když je maso opečené, podlijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso zcela ponořené. Trošku osolte a opepřete, podle chuti přidejte lák z okurek a přiklopte poklicí. Vařte doměkka. V tlakovém hrnci si čas značně zkrátíte asi tak na hodinu.

  4. Když je maso měkké, vyndejte ho stranou na talíř, vyndejte jehly nebo nit. Omáčku pro jistotu a maximální hladkost rozmixujte, aby v ní nezůstaly kousky cibule. Pokud je omáčky moc, je potřeba ji zredukovat. Přiveďte ji k varu a bez poklice ji nechte vařit.

  5. V hrnku s troškou vody si rozmíchejte mouku. Za stálého míchání vlijte mouku s vodou do omáčky. Nechte provařit ještě minimálně 15 minut. Omáčka by měla být mírně hustá, neměla by v ní stát lžíce. Měl by to být takový zahuštěný sosík. Pokud je omáčka nevýrazná, přidejte sůl, pepř nebo lák z okurek.

  6. Servírujte s rýží.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte