Když se člověk vrhne na paleo stravování, tak se vajíčka stanou nedílnou součástí skoro každého dne. Vaječné variace, jako je Provensálská Omeleta s Černými Olivami, samozřejmě nesmí chybět. Spojení italských bylinek, rajčat a oliv mi vždycky voní po Itálii. Navíc obyčejná vaječná omeleta je těmito ingrediencemi povznesena do nebes. Provensálská omeleta ti navodí opravdové nebe v ústech.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omeleta | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Na pánvičce s přepuštěným máslem ghí si osmahni cibulku nakrájenou nadrobno. Mezitím si v hrnečku rozmíchej vajíčka. Já někdy dělám jednu velkou omeletu pro nás oba s Patrikem. Jen se někdy stane, že se dostaneme do boje o poslední sousta na talíři. Takže je na tobě jestli uděláš jednu velkou nebo dvě omelety.
-
Rozmíchaná vajíčka osol. Zalij osmahnutou cibulku vajíčky. Nakrájej bylinky nadrobno a omeletu bylinkami posypej. Rajčata nakrájej na plátky a omeletu jimi oblož.
-
Přidej na omeletu nakrájené olivy na kolečka a opékej. Já mám ráda, když je omeleta zapečená v troubě. Takže si na začátku zapnu troubu na 100 stupňů a nakonec dám omeletu na pánvičce zapéct. Před vložením do trouby ji ještě posypu bylinkami (mám ráda, když je jich tam hodně), opepřím a popřípadě přidám ještě mozzarelu.
-
Šup s tím do trouby. Jen nezapomeň, pokud máš plastovou ručku od pánvičky, aby trčela celou dobu ven. Jinak se ti možná trošku rozteče a bylo by o zážitek z omelety postaráno i z jiné strany.
-
Omeleta může být nakonec zakápnutá olivovým olejem a posypaná čerstvými lístky bazalky.
Makronutrienty
13%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 585 kJ | 2 068 kJ |
Kalorická hodnota | 140 kcal | 494 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,95 g
1,13 g |
10,4 g
3,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,295 SVJ | 1,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,6 g
4,68 g |
37,4 g
16,5 g |
Bílkoviny | 8,5 g | 30,1 g |
Sůl | 1,25 g | 4,41 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů