Prošívaný koláč s mandlovým tvarohem
- bez mléčných bílkovin Už delší dobu mám strašnou chuť na prošívanou deku, přesně tu jsme jedli jako malé děti, moje maminka nám ji chystala často s tvarohem. Bohužel ten je při abkm (alergii na bílkovinu kravského mléka) nemožný, a tak už delší dobu pracuji na alternativě, která by byla chuťově přijatelná...... http://navlnechuti.cz/prosivany-kolac-mandlovym-tvarohem/
- 1h:30m
- 8 porcí
- středně obtížné
- Jedlé dárky
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Recepty po babičce
- Snídaně
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka žitná | 100 g |
hladká mouka špaldová | 150 g |
vajíčka | 4 kusy |
voda vlažná | 250 ml |
kakaový prášek, holandské kakao | 3 lžíce |
panela, třtinová šťáva sušená | 120 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
mandle | 270 g |
limetka | 1 kus |
vanilka lusk | 1 kus |
mléko mandlové, rostlinný nápoj | 100 ml |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 10 g |
Postup přípravy
-
Tento korpus je velmi univerzální je skvělý ve světlé verzi s vynecháním kakaového prášku na bublaninu či běžné korpusy je nadýchaný a krásně vláčný. Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, kakaový prášek. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.
-
Přidáme mandlový tvaroh, který jsme si připravili. Den předem si namočíme mandle, druhý den slijeme vodu, nasekáme si mandle sekáčkem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme vanilku, sladidlo, šťávu z limetky a pár lžic rostlinného mléka, tolik, aby se nám směs dobře šlehala a byla lehce tekoucí ze lžíce.
-
Takto připravený tvaroh s pomocí zdobícího sáčku naneseme do těsta různými směry cik cak. Máme hotovo už jen stačí vložit do předehřáté trouby a upéct, já pekla při teplotě 180°C přibližně 50 minut, vyzkoušíme špejlí, pokud by korpus již byl pečený a tvaroh se nám ještě nezdál, byl tekutý, tak překryjeme alobalem a ještě dopečeme, nesmí stékat po špejli jen lepit. Necháme důkladně vychladnout, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů