- bez mléčných bílkovin
Už delší dobu mám strašnou chuť na prošívanou deku, přesně tu jsme jedli jako malé děti, moje maminka nám ji chystala často s tvarohem. Bohužel ten je při abkm (alergii na bílkovinu kravského mléka) nemožný, a tak už delší dobu pracuji na alternativě, která by byla chuťově přijatelná......
http://navlnechuti.cz/prosivany-kolac-mandlovym-tvarohem/
- 1h:30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
150 g |
150 g |
4 kusy |
4 kusy |
250 ml |
250 ml |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
120 g |
120 g |
1 kus |
1 kus |
Mandlový tvaroh | |
loupané, předem namočené 270 g |
270 g |
šťáva 1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 100 ml |
100 ml |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Tento korpus je velmi univerzální je skvělý ve světlé verzi s vynecháním kakaového prášku na bublaninu či běžné korpusy je nadýchaný a krásně vláčný.
Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, kakaový prášek. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.
-
Přidáme mandlový tvaroh, který jsme si připravili. Den předem si namočíme mandle, druhý den slijeme vodu, nasekáme si mandle sekáčkem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme vanilku, sladidlo, šťávu z limetky a pár lžic rostlinného mléka, tolik, aby se nám směs dobře šlehala a byla lehce tekoucí ze lžíce.
-
Takto připravený tvaroh s pomocí zdobícího sáčku naneseme do těsta různými směry cik cak. Máme hotovo už jen stačí vložit do předehřáté trouby a upéct, já pekla při teplotě 180°C přibližně 50 minut, vyzkoušíme špejlí, pokud by korpus již byl pečený a tvaroh se nám ještě nezdál, byl tekutý, tak překryjeme alobalem a ještě dopečeme, nesmí stékat po špejli jen lepit. Necháme důkladně vychladnout, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem.
Makronutrienty
57%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 033 kJ | 1 771 kJ |
Kalorická hodnota | 247 kcal | 423 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,6 g
8,68 g |
49 g
14,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,86 SVJ | 4,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13 g
1,69 g |
22,3 g
2,91 g |
Bílkoviny | 8,86 g | 15,2 g |
Sůl | 0,533 g | 0,914 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů