Salát Eoliana pochází z Eolských ostrovů u Sicílie a vychází z typických středomořských chutí. Základem jsou šťavnatá rajčata, ančovičky, kapary a červená cibule, vše dochucené citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí. Tento jednoduchý, ale výrazný salát je nejen skvělou přílohou. Užít si ho můžete jen tak, jak je, třeba i s trochou balkánského sýra nebo jogurtovým dipem.
- 20m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
3 lžíce |
3 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
260 g |
260 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Červenou cibuli pokrájejte na tenké proužky, promíchejte s kapary, citrónovou šťávou a na kousky nakrájenými ančovičkami. Nasekejte petrželku na hrubší kusy. Rajčata nakrájejte na menší kousky. Vše vložte do velké mísy. Přidejte vařenou nebo propláchnutou sterilovanou čočku. Salátu dodá sytost a zajímavou texturu. Zakápněte olivovým olejem. Promíchejte, dochuťte černým pepřem, solí, případně i dokyselte další citronovou šťávou.
Salát jemně promíchejte, aby se všechny chutě spojily, a nechte chvíli vychladit.
Makronutrienty
64%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 340 kJ | 706 kJ |
Kalorická hodnota | 81,2 kcal | 169 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,8 g
1,84 g |
24,5 g
3,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,18 SVJ | 2,45 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,28 g
0,321 g |
4,74 g
0,667 g |
Bílkoviny | 4,38 g | 9,11 g |
Sůl | 0,517 g | 1,07 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů