Pouťové zdobené koláče

Barbora Tinglová

Pouťové zdobené koláče

Pouťové zdobené koláče

Suroviny pro 30 osob

Čeho Kolik
polohrubá mouka 500 g
cukr moučka 100 g
máslo 125 g
droždí kostka 30 g
sůl 5 g
vaječný žloutek 3 kusy
mléko polotučné 1,5% tuku 200 ml
cukr vanilkový 1 kus
tvaroh měkký, kostka 2 kusy
puding s příchutí vanilky, prášek 0,5 kusu
cukr moučka 2 lžíce
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
mléko polotučné 1,5% tuku 2 lžíce
mák mletý 200 g
mléko polotučné 1,5% tuku 300 ml
cukr krupice 2 lžíce
skořice mletá 1 lžička
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
povidla švestková 200 g
vajíčka 1 kus
máslo 2 lžíce
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
rozinky 100 g
mandle blanšírované 100 g

Postup přípravy

  1. Droždí necháme v troše vlažného mléka a s troškou cukru vzejít. Do mísy si dáme mouku, žloutky, sůl a vanilkový cukr. Máslo rozpustíme a smícháme s mlékem a společně s kváskem vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout cca 1,5 hodiny. Mezitím ho jednou promíchneme.

  2. Mezitím si připravíme náplně: Tvarohová: 2 tvarohy v papíru, trošku vanilkového pudinku, trošku mléka podle konzistence, cukr podle chuti, troška rumu a vanilkový cukr - vše důkladně promícháme

  3. Maková náplň - mletý mák + mléko dle konzistence, cukr, vanilkový cukr, skořice, rum Povidlová náplň - můžeme rozředit troškou rumu

  4. Po vykynutí si těsto rozdělíme na stejné bochánky - 5-6, podle toho, jak chceme mít koláče velké. Vyválíme, placku, okraje uděláme trochu vyšší. Moje měly průměr cca 20cm.

  5. Náplně si dáme do zdobícího sáčku a podle fantazie zdobíme. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180st. + - 15 minut podle trouby a až budou mít zlatavou barvu. Po upečení kraje potíráme máslem s rumem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů