Pouťové zdobené koláče
Pouťové zdobené koláče
- 3h
- 30 porcí
- náročné
Suroviny pro 30 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 500 g |
cukr moučka | 100 g |
máslo | 125 g |
droždí kostka | 30 g |
sůl | 5 g |
vaječný žloutek | 3 kusy |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
cukr vanilkový | 1 kus |
tvaroh měkký, kostka | 2 kusy |
puding s příchutí vanilky, prášek | 0,5 kusu |
cukr moučka | 2 lžíce |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku | 2 lžíce |
mák mletý | 200 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 300 ml |
cukr krupice | 2 lžíce |
skořice mletá | 1 lžička |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
povidla švestková | 200 g |
vajíčka | 1 kus |
máslo | 2 lžíce |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
rozinky | 100 g |
mandle blanšírované | 100 g |
Postup přípravy
-
Droždí necháme v troše vlažného mléka a s troškou cukru vzejít. Do mísy si dáme mouku, žloutky, sůl a vanilkový cukr. Máslo rozpustíme a smícháme s mlékem a společně s kváskem vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout cca 1,5 hodiny. Mezitím ho jednou promíchneme.
-
Mezitím si připravíme náplně: Tvarohová: 2 tvarohy v papíru, trošku vanilkového pudinku, trošku mléka podle konzistence, cukr podle chuti, troška rumu a vanilkový cukr - vše důkladně promícháme
-
Maková náplň - mletý mák + mléko dle konzistence, cukr, vanilkový cukr, skořice, rum Povidlová náplň - můžeme rozředit troškou rumu
-
Po vykynutí si těsto rozdělíme na stejné bochánky - 5-6, podle toho, jak chceme mít koláče velké. Vyválíme, placku, okraje uděláme trochu vyšší. Moje měly průměr cca 20cm.
-
Náplně si dáme do zdobícího sáčku a podle fantazie zdobíme. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180st. + - 15 minut podle trouby a až budou mít zlatavou barvu. Po upečení kraje potíráme máslem s rumem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů