
Potaje (čti potache) je vydatná polévka s masem a zeleninou. Je to jedno z typických jídel na Kanárských ostrovech. Jí se jako hlavní jídlo a podává se k ní čerstvý bílý chléb. Existují různé varianty této velmi chutné a zdravé polévky lišící se podle oblasti či použitých surovin. Ve svojí verzi jsem udělala jen menší obměny. Jinak je stejná, jako jsem se ji naučila vařit na Gran Canarii, kde jsem před lety rok žila.
- 3h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
450 g |
450 g |
(je jedno, jakou použijete, ale musí se oloupat) 600 g |
600 g |
6 lžiček |
6 lžiček |
2 - 3 ks 160 g |
160 g |
2 menší kusy 370 g |
370 g |
1 kus 380 g |
380 g |
(ale běžně se používají i čerstvé) 250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Den předem jsem do misek s vodou namočila cizrnu a čočku (na Kanárech jsme používali klasickou hnědou čočku, ale tentokrát jsem zvolila červenou).
Do pětilitrového hrnce jsem vložila maso a napustila studenou vodu. Přivedla jsem k varu a chvíli povařila, až tam bylo hodně pěny. Pak jsem maso vyjmula a vodu i s pěnou slila. Hrnec jsem očistila, vložila zpět maso a napustila novou vodu. Dala jsem znovu vařit.
-
Dýni jsem oloupala, zbavila vnitřku s jádry a nakrájela na kostičky, které jsem vložila do hrnce. Takto jsem vařila maso s dýní něco přes hodinu. Je žádoucí, aby se dala dýně do hrnce hned na začátku, aby se v polévce pěkně rozvařila.
Pokud i po hodině budou kostičky pevné, můžete jim pomoct k rozpadnutí mačkadlem na brambory (jako já). :D
-
Během doby, co se dýně s masem vařila, jsem si nachystala všechnu ostatní zeleninu.
Zhruba po hodině jsem cizrnu důkladně propláchla vodou a přidala ji do polévky. Polévku jsem osolila. Pak jsem za nějakou dobu přidala celé mrkve a ostatní suroviny podle tvrdosti tak, aby byly uvařené tak akorát, ne převařené. Čočku až nakonec, té stačí chvilka. Tu jsem předtím samozřejmě taky důkladně propláchla vodou.
Když byla polévka hotová, ještě jsem dle chuti dosolila. Mrkev jsem nakrájela na kolečka a maso natrhala.
Celkově i s tou první vodou trvalo vaření 3 hodiny.
-
Rozdíl v mojí verzi a té kanárské je ten, že jsem obměnila několik ingrediencí. Např. brambory za kedlubnu, vynechala jsem kukuřičné klasy a na talíři jsem ještě přidala několik lístků baby špenátu.
Dále se moje verze liší v tom, že tam se vše dává do polévky najednou na začátku a vaří se společně. Zelenina je na velké kusy. Když dostanete talíř, trčí z něj nejen kus kukuřičného klasu, ale třeba i kost s masem. Já mám raději všechno líbivější, tak krájím zeleninu na menší kousky a maso jsem použila bez kosti. Tu první vodu s pěnou nevylévají.
Makronutrienty
51%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 340 kJ | 833 kJ |
Kalorická hodnota | 81,4 kcal | 199 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,34 g
1,58 g |
22,9 g
3,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,934 SVJ | 2,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,57 g
1,21 g |
6,28 g
2,96 g |
Bílkoviny | 6,53 g | 16 g |
Sůl | 1,53 g | 3,75 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů