Výborná, výborná, výborná, hedvábná polévka......
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
200 g |
200 g |
500 ml |
500 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
3 stroužky |
3 stroužky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do měkka ve vodě se lžící jablečného octa.
-
Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Pórek podélně rozřízneme, omyjeme a pokrájíme a kousky.
-
Česnek a pórek osmahneme na sádle, zalijeme vývarem. Přilijeme smetanu, přidáme sůl a muškátový oříšek. Vaříme doměkka.
-
Jakmile je všechna zelenina uvařená, přidáme uvařený květák k pórkové směsi a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.
Pokud chceme podávat jako slavnostní jídlo, zdobila bych kopečkem slané šlehačky a nasekanými oříšky.
Makronutrienty
30%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 311 kJ | 655 kJ |
Kalorická hodnota | 74,3 kcal | 156 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,57 g
1,12 g |
7,51 g
2,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,357 SVJ | 0,751 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,1 g
12 g |
12,8 g
25,3 g |
Bílkoviny | 2,12 g | 4,46 g |
Sůl | 0,773 g | 1,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů