
Obyčejná u nás velmi oblíbená polévka.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
300 ml |
300 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
150 g |
150 g |
1 dl |
1 dl |
2 dl |
2 dl |
Postup přípravy
-
Z pórků jsem odstranila ošklivé listy, pak jsem je rozkrojila v místě rozdělení vrchního listu a bílou část podél. Všechny poloviny pórků jsem pod tekoucí vodou vyprala a vodu vytřepala.
Všechny části pórku jsem nakrájela na proužky.
-
V kastrolu jsem rozehřála máslo a na něm pomalu opékala pórek, přidala jsem i růžičky květáku rozkrojené na menší části.
Až pórek zesklovatěl, vše jsem podlila mlékem a vodou, osolila a vařila patnáct minut.
-
Po změknutí květáku jsem rozmixovala ponorným mixerem celý obsah kastrolu, dosolila a opepřila, ochutila čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
Na závěr můžete a nemusíte přidat smetanu nebo žervé do již hotové polévky.
Dnes byla pórková s květákem, ale často používám místo květáku cuketu, v tom případě stačí zeleninu vařit pouze deset minut.
Makronutrienty
53%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 232 kJ | 877 kJ |
Kalorická hodnota | 55,4 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,13 g
1,62 g |
23,2 g
6,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,613 SVJ | 2,32 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,56 g
31,4 g |
9,69 g
119 g |
Bílkoviny | 2,77 g | 10,5 g |
Sůl | 0,484 g | 1,83 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů