Pro tchána k sedmdesátinám...
- 2h
- 10 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
150 g |
150 g |
80 g |
80 g |
6 lžic |
6 lžic |
1 špetka |
1 špetka |
150 g |
150 g |
hladká mouka pšeničná celozrnná 80 g |
80 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Náplň | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 200 g |
200 g |
180 g |
180 g |
150 g |
150 g |
200 g |
200 g |
10 g |
10 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
Na ozdobu | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Bílky s cukrem a špetkou soli šleháme robotem na maximum, a to tak dlouho, až je sníh opravdu hodně pevný (zjistíte zkouškou, že do sněhu namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se). Pak přidáte olej a žloutek po žloutku, stále při tom mixujete, ale už ne úplně na maximum. Pak krátce zašlehejte kůru a šťávu z pomeranče a nakonec už jen ručně přimícháte prosáté mouky. Těsto vlijte do dortové formy s průměrem 22 cm, dno vyložte pečicím papírem.
-
Pečte na 180 °C cca 30–40 minut (vyzkoušejte špejlí). Po upečení nechejte vychladnout, opatrně obřízněte ostrým nožem, sejměte formu a otočte dnem vzhůru.
-
Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Mascarpone, tvaroh a med dle chuti vyšlehejte krátce do jednotného krému, přišlehejte rozpuštěnou zchladlou čokoládu a nakonec ručně zamíchejte vyšlehanou šlehačku. Trochu krému si odložte stranou na závěrečné potření dortu.
-
Vychladlý dort 2x prořízněte. Krém naneste zdobicím sáčkem na první plát. Posypte jej nahrubo nalámanými 2–3 sušenkami Lotus. Přiklopte druhým plátem a postup s krémem a sušenkami zopakujte. Přiklopte posledním plátem.
-
Boky dortu obmažte odloženým krémem. Nechejte vychladit. 5–8 ořechů nakrájejte nahrubou a smíchejte s nalámanými kousky 2–3 sušenek Lotus. Vychlazený dort opatrně držte za vrchní nepotřenou plochu na dlani a nad mísou opatrně druhou rukou připlácněte do spodního okraje krému ořechovo-sušenkovou drobenku. Poté již dort postavte na závěrečnou podložku, na níž již zůstane po celou dobu. Nechejte opět vychladit.
-
Mezitím připravte vše, čím chcete zdobit. Asi 20–30 g cukru krupice nechejte za stálého míchání povolit na karamel. Většinu ho pak nalijte na pečičí papír, rozetřete do hladka a nechejte ztuhnout. Do zbytku dejte několik celých pekanových ořechů, obalte je v karamelu a vytáhněte na podložku. Zbylý cukr se 4 lžícemi vody dejte do stejného rendlíčku, míchejte a čekejte, než se cukr rozpustí a začne zlátnout. Poté přilijte smetanu a na mírném! plameni stále míchejte, dokud se vám nevytvoří hustší karamelová poleva. Pozor, po přilití smetany se cukr "srazí" do karamelu, ale dalším zahříváním se opět ve smetaně rozpustí, chce to jen trpělivost.
-
Karamelovou polevu poté stáhněte z plotny a ještě chvíli míchejte, aby trochu vychládla a zhoustla. Poté ji naneste na dort, můžete vytvořit opatrným roztíráním efekt stékání.
-
Ozdobte kousky pomeranče, pekany v karamelu, čokoládovými ozdobami, nastrouhanou pomerančovou kůrou a z vychladlé karamelové placky opatrně nalámejte "střepy" a zapíchněte do dortu. Nechejte vychladit. Dobrou chuť.
Makronutrienty
56%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 427 kJ | 3 370 kJ |
Kalorická hodnota | 341 kcal | 805 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,8 g
22,2 g |
79,8 g
52,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,38 SVJ | 7,98 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21 g
9,7 g |
49,5 g
22,9 g |
Bílkoviny | 5,24 g | 12,4 g |
Sůl | 0,166 g | 0,392 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů