V chladu pomazánka vydrží až několik dnů. Nebo ji můžete ještě teplou rozdělit do skleniček s rovnými hrdly a zavařit ji, v lednici by pak měla vydržet několik týdnů. Já zavařuju téměř dotažené skleničky v troubě rozehřáté na 120 °C, nejprve 15 minut, nechám vychladnout a uložím do chladničky do druhého dne, pak zavařuju ještě 30 minut, pevně dotáhnu a po vychladnutí skladuju v lednici.
- 4h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
5 stroužků |
5 stroužků |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájené na kostky vložte do pekáčku, osolte a přidejte na hrubší kousky pokrájenou cibuli a stroužky česneku. Podlijte vodou a odkryté pečte při 150 °C přibližně 4 hodiny. Podle potřeby kousky masa otáčejte a případně, pokud se voda vypekla, trochu jí přidejte. Cílem je získat co nejvíc vypečeného tuku a co nejméně šťávy, ale maso nevysušit.
-
Upečené maso nechejte trochu zchladnout a pak včetně cibule, česneku a výpeku rozmixujte na hrubší či jemnější paštiku. Pokud se z masa vypeklo málo tuku, přidejte rozehřáté sádlo.
-
Pomazánku uložte do chladničky, zpevní se a půjde mazat.
Makronutrienty
6%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 130 kJ | 1 697 kJ |
Kalorická hodnota | 270 kcal | 406 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,13 g
0,555 g |
3,21 g
0,834 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,213 SVJ | 0,321 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,2 g
6,35 g |
36,3 g
9,53 g |
Bílkoviny | 12 g | 18,1 g |
Sůl | 1,23 g | 1,84 g |