Pomazánka z červené řepy
Tak jsme já a "paní řepa" postoupili do další level. Poté, co jsem v těhu ve zdraví přežila nakládanou řepu a následně si před časem zamilovala pečenou, došlo už i na řepovou pomazánku. Receptů je na ni několik, u mne nakonec zvítězila ta nejjednodušší - řepová pomazánka s bílým jogurtem. Zkoušela i verzi s majonézou, ale podle mého majolka řepu absolutně ubíjí, takže za mne takhle ne.
- 2h
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
červená řepa | 2 kusy |
bílý jogurt | 2 lžíce |
česnek stroužky | 1 kus |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
- uvařte nebo upečte řepu - já osobně mám řepu raději pečenou, vždy jí dělám více, část sním rovnou a část nechám na druhý den
-
- doba varu i pečení je přibližně stejná, podle velikosti 1,5-2 hodiny péct na 220 - neloupanou, zabalenou do alobalu, vaření též neloupané v osolené vodě kolem 1-1,5 hodiny - řepu kupuji v obchodě, vlastní řepný lán nevedu
-
- tepelně upravenou řepu spolu s česnekem nastrouhejte najemno - pokud by při strouhání pustila příliš mnoho tekutiny, vyždímejte ji nebo nechte alespoň odkapat na cedníku
-
- k řepě přidejte jogurt, můžete dát i kysanou smetanu, pokud nemáte ani jedno, skvěle se hodí i lučina - kdo by chtěl pomazánku ještě pikantnější, může do pomazánky přidat křen - dle potřeby osolte, opepřete a dejte vychladit
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů