Pomazánka z červené řepy

Michaela Rau

Pomazánka z červené řepy

Tak jsme já a "paní řepa" postoupili do další level. Poté, co jsem v těhu ve zdraví přežila nakládanou řepu a následně si před časem zamilovala pečenou, došlo už i na řepovou pomazánku. Receptů je na ni několik, u mne nakonec zvítězila ta nejjednodušší - řepová pomazánka s bílým jogurtem. Zkoušela i verzi s majonézou, ale podle mého majolka řepu absolutně ubíjí, takže za mne takhle ne.

Postup přípravy

  1. - uvařte nebo upečte řepu - já osobně mám řepu raději pečenou, vždy jí dělám více, část sním rovnou a část nechám na druhý den

  2. - doba varu i pečení je přibližně stejná, podle velikosti 1,5-2 hodiny péct na 220 - neloupanou, zabalenou do alobalu, vaření též neloupané v osolené vodě kolem 1-1,5 hodiny - řepu kupuji v obchodě, vlastní řepný lán nevedu

  3. - tepelně upravenou řepu spolu s česnekem nastrouhejte najemno - pokud by při strouhání pustila příliš mnoho tekutiny, vyždímejte ji nebo nechte alespoň odkapat na cedníku

  4. - k řepě přidejte jogurt, můžete dát i kysanou smetanu, pokud nemáte ani jedno, skvěle se hodí i lučina

    - kdo by chtěl pomazánku ještě pikantnější, může do pomazánky přidat křen

    - dle potřeby osolte, opepřete a dejte vychladit

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte