Květák připravit můžete různě - dá se jíst syrový, vařený či pečený. Tato košťálová zelenina je navíc velmi zdravá. Vyzkoušejte tuto velmi chutnou pomazánku.
- 20m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Pomazánka | |
---|---|
170 g |
170 g |
1 kus |
1 kus |
5 g |
5 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Uvaříme květák a vajíčko uvaříme na tvrdo. Počkáme až květák i vajíčko ochladnou a vše rozmixujeme. Přidáme hořčici a dochutíme solí a pepřem.
Květák neobsahuje téměř žádný tuk a je bohatý na vitamín C a draslík.
Makronutrienty
37%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 226 kJ | 53,4 kJ |
Kalorická hodnota | 54 kcal | 12,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,07 g
1,71 g |
0,96 g
0,403 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,407 SVJ | 0,096 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,56 g
0,822 g |
0,604 g
0,194 g |
Bílkoviny | 4,41 g | 1,04 g |
Sůl | 2,7 g | 0,637 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů