Pomalu pečený králík s cibulovo-švestkovou omáčkou
Králík i švestky jsou právě v sezoně. Jdeme toho využít a uvaříme jídlo, které je zdravé, bez mouky a uspokojí i klasické české strávníky
- 3h:15m
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
králík celý | 1 kus |
cibule červená | 3 kusy |
švestky | 500 g |
máslo přepuštěné, ghí | 6 lžic |
hřebíček mletý | 1 špetka |
nové koření mleté | 0,3 lžičky |
česnek stroužky | 1 stroužek |
kmín drcený | 1 g |
ocet jablečný | 1 lžíce |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Troubu předehřeji na 150°C. Králíka naporcuji na 6 kusů a vložím do pekáčku. Cibuli oloupu, nakrájím na čtvrtky a plátky přimíchám ke králíkovi. Švestky rozpůlím, zbavím pecek a také přidám ke králíkovi. Nakonec zasypu hřebíčkem, novým kořením, přidám ghí a lehce podliji vodou.
-
Pod pokličkou peču 2,5 hodiny. Pak teplotu zvýším na 180°C, sundám pokličku a nechám dopéct doměkka a dozlatova.
-
Upečené maso vyndám kleštěmi stranou a šťávu se zeleninou a švestkami přeliji do mixéru. Rozmixuji při vysokých otáčkách na jemnou řídkou kaši společně s jednou lžící jablečného octa, špetkou kmínu a stroužkem česneku.
-
Nakonec omáčku vrátím do pekáčku a vařím ještě 10 minut, aby se voda s omáčky ještě trochu vypařila a omáčka byla hustší. Až teprve nakonec dosolím podle potřeby a pořádně promíchám.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů