Pomalu pečený králík s cibulovo-švestkovou omáčkou

Marie Hloušková, RUTINA.cz

Králík i švestky jsou právě v sezoně. Jdeme toho využít a uvaříme jídlo, které je zdravé, bez mouky a uspokojí i klasické české strávníky

Pomalu pečený králík s cibulovo-švestkovou omáčkou

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
králík celý 1 kus
cibule červená 3 kusy
švestky 500 g
máslo přepuštěné, ghí 6 lžic
hřebíček mletý 1 špetka
nové koření mleté 0,3 lžičky
česnek stroužky 1 stroužek
kmín drcený 1 g
ocet jablečný 1 lžíce
sůl himálajská jemná 1 lžička

Postup přípravy

  1. Troubu předehřeji na 150°C. Králíka naporcuji na 6 kusů a vložím do pekáčku. Cibuli oloupu, nakrájím na čtvrtky a plátky přimíchám ke králíkovi. Švestky rozpůlím, zbavím pecek a také přidám ke králíkovi. Nakonec zasypu hřebíčkem, novým kořením, přidám ghí a lehce podliji vodou.

  2. Pod pokličkou peču 2,5 hodiny. Pak teplotu zvýším na 180°C, sundám pokličku a nechám dopéct doměkka a dozlatova.

    Pod pokličkou peču 2,5 hodiny. Pak teplotu zvýším na 180°C, sundám pokličku a nechám dopéct doměkka a dozlatova.

  3. Upečené maso vyndám kleštěmi stranou a šťávu se zeleninou a švestkami přeliji do mixéru. Rozmixuji při vysokých otáčkách na jemnou řídkou kaši společně s jednou lžící jablečného octa, špetkou kmínu a stroužkem česneku.

  4. Nakonec omáčku vrátím do pekáčku a vařím ještě 10 minut, aby se voda s omáčky ještě trochu vypařila a omáčka byla hustší. Až teprve nakonec dosolím podle potřeby a pořádně promíchám.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů