Králík i švestky jsou právě v sezoně. Jdeme toho využít a uvaříme jídlo, které je zdravé, bez mouky a uspokojí i klasické české strávníky
- 3h:15m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
500 g |
500 g |
6 lžic |
6 lžic |
1 špetka |
1 špetka |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
1 stroužek |
1 stroužek |
1 g |
1 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Troubu předehřeji na 150°C.
Králíka naporcuji na 6 kusů a vložím do pekáčku. Cibuli oloupu, nakrájím na čtvrtky a plátky přimíchám ke králíkovi. Švestky rozpůlím, zbavím pecek a také přidám ke králíkovi. Nakonec zasypu hřebíčkem, novým kořením, přidám ghí a lehce podliji vodou.
-
Pod pokličkou peču 2,5 hodiny. Pak teplotu zvýším na 180°C, sundám pokličku a nechám dopéct doměkka a dozlatova.
-
Upečené maso vyndám kleštěmi stranou a šťávu se zeleninou a švestkami přeliji do mixéru. Rozmixuji při vysokých otáčkách na jemnou řídkou kaši společně s jednou lžící jablečného octa, špetkou kmínu a stroužkem česneku.
-
Nakonec omáčku vrátím do pekáčku a vařím ještě 10 minut, aby se voda s omáčky ještě trochu vypařila a omáčka byla hustší. Až teprve nakonec dosolím podle potřeby a pořádně promíchám.
Makronutrienty
10%
56%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 650 kJ | 3 630 kJ |
Kalorická hodnota | 155 kcal | 868 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,63 g
1,77 g |
14,7 g
9,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,263 SVJ | 1,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,54 g
3,55 g |
53,3 g
19,8 g |
Bílkoviny | 15,2 g | 85,1 g |
Sůl | 0,234 g | 1,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů