Vždycky jsem kachnu v troubě úzkostlivě hlídala, neustále podlévala, polévala, otáčela a přetáčela. Tomu je konec.
Dnes jsem vyzkoušela poprvé níže popsaný postup a jedno vím jistě... už nikdy nebudu péct kachnu jinak.
- 5h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Kachna | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Zelí | |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Knedlíky | |
500 g |
500 g |
200 g |
200 g |
jemná krupice, dětská krupička 50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vykuchanou, očištěnou a omytou kachnu ze všech stran i zevnitř dobře nasolíme a okmínujeme (já odříznu křídla a kačenu položím na ně, aby se odspodu nepřichytila).
-
Poté "ubytujeme" v pekáči a šoupneme přes noc do lednice. Ráno pekáč vyndáme, necháme nasucho bez podlití, důkladně uzavřeme (já raději přetáhnu přes pekáč pod víko ještě alobal) a strčíme do trouby. Pečeme 4 a půl hodinky na 120 stupňů, troubu ani pekáč po celou dobu neotvíráme!!!
-
Po uplynutí předepsané doby víko odklopíme, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a dopékáme kůrčičku asi 20 minut do barvy.
Výsledek je naprosto famózní, nic se nepřipaluje, masíčko šťavnaté a měkounké a ta pohoda...
-
Zelí: 1 menší hlávka červeného zelí (nakrouhat), 2 středně velké cibule (nadrobno), 1 jablko (nahrubo nastrouhat), 100ml červeného vína, 2 lžíce krystalu, sůl, mletý černý pepř, olej, 2 lžíce octa, 1 větší brambora (najemno nastrouhat).
-
nastrouhat).
Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.
-
Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Makronutrienty
26%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 080 kJ | 6 747 kJ |
Kalorická hodnota | 258 kcal | 1 613 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,5 g
1,07 g |
65,8 g
6,68 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,05 SVJ | 6,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,7 g
5,48 g |
123 g
34,2 g |
Bílkoviny | 10,5 g | 65,7 g |
Sůl | 1,73 g | 10,8 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů