POMALU PEČENÁ KACHNIČKA, DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ A BRAMBOROVÝ KNEDLÍK

Danula

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

POMALU PEČENÁ KACHNIČKA, DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ A BRAMBOROVÝ KNEDLÍK

Vždycky jsem kachnu v troubě úzkostlivě hlídala, neustále podlévala, polévala, otáčela a přetáčela. Tomu je konec.

Dnes jsem vyzkoušela poprvé níže popsaný postup a jedno vím jistě... už nikdy nebudu péct kachnu jinak.

Postup přípravy

  1. Vykuchanou, očištěnou a omytou kachnu ze všech stran i zevnitř dobře nasolíme a okmínujeme (já odříznu křídla a kačenu položím na ně, aby se odspodu nepřichytila).

  2. Poté "ubytujeme" v pekáči a šoupneme přes noc do lednice. Ráno pekáč vyndáme, necháme nasucho bez podlití, důkladně uzavřeme (já raději přetáhnu přes pekáč pod víko ještě alobal) a strčíme do trouby. Pečeme 4 a půl hodinky na 120 stupňů, troubu ani pekáč po celou dobu neotvíráme!!!

  3. Po uplynutí předepsané doby víko odklopíme, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a dopékáme kůrčičku asi 20 minut do barvy.

    Výsledek je naprosto famózní, nic se nepřipaluje, masíčko šťavnaté a měkounké a ta pohoda...

  4. Zelí: 1 menší hlávka červeného zelí (nakrouhat), 2 středně velké cibule (nadrobno), 1 jablko (nahrubo nastrouhat), 100ml červeného vína, 2 lžíce krystalu, sůl, mletý černý pepř, olej, 2 lžíce octa, 1 větší brambora (najemno nastrouhat).

  5. nastrouhat).

    Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.

    Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.

  6. Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!

  7. Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte