Guláš z "pomalého" hrnce prostě nemá chybu. A abych zase trošku oživila svůj repertoár, uvařila jsem k němu dnes netradičně nočky nebo chcete-li moučné halušky...
- 5h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
500 ml |
500 ml |
1 litr |
1 litr |
1 lžička |
1 lžička |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Nočky | |
400 g |
400 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 kusy |
2 kusy |
250 ml |
250 ml |
Postup přípravy
-
Cca 1kg telecího masa (já použila nožinu), 3 větší cibule (nadrobno), sádlo, 5 stroužků česneku (nadrobno), 1 lžíce mleté sladké papriky (dala jsem zauzenou), 500ml světlého piva, masový vývar, sůl, mletý černý pepř, mleté chilli, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sušené majoránky, hladká mouka.
-
Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na velké kostky. Ty zprudka orestujeme na sádle (restuju po částech) a odložíme do pomalého hrnce. Ve výpeku orestujeme pěkně dohněda cibuli, zalijeme trochou vývaru a necháme chvilinku "odvařit". Vše vlijeme do hrnce k masu, přidáme česnek, rajský protlak, mletou papriku, mletý pepř, sůl a pivo, zalijeme vývarem, aby bylo maso ponořené, uzavřeme a vaříme na nižší stupeň asi 4 hodinky. Maso musí být měkké.
-
Potom zahustíme trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě, přidáme majoránku a necháme dalších 30 minut vařit. Dochutíme mletým chilli, případně dle chuti přisolíme.
-
Nočky: 400g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 2 vejce, 220-250ml vody.
Těsto necháme cca půl hodinky odpočinout a poté protlačíme skrz haluškové síto do vroucí osolené vody. Promícháme a poté, co vyplavou, vaříme ještě asi 5 minut. Pak je vylovíme cedníkem, propláchneme vlažnou vodou a v misce promastíme lžící rozpuštěného másla.
Makronutrienty
52%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 404 kJ | 2 101 kJ |
Kalorická hodnota | 96,6 kcal | 502 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
0,627 g |
55,2 g
3,26 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 5,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,31 g
0,337 g |
12 g
1,75 g |
Bílkoviny | 7,59 g | 39,4 g |
Sůl | 0,56 g | 2,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů