"POMALENÉ" TELECÍ KOSTKY NA MAJORÁNCE S TĚSTOVINAMI
Moc si nepotrpím na exotická jídla. Mám radši taková, při jejichž přípravě můžu využít především ingredience, pocházející z našich zeměpisných šířek, jestli mi rozumíte. Hlavně co se týče koření a bylinek, nějak mému jazýčku více šmakuje to domácí, co se najde téměř na každé zahrádce...
- 3h:20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
telecí kýta | 1 000 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
vývar z kostí domácí | 300 ml |
česnek | 2 paličky |
majoránka sušená drhnutá | 3 lžíce |
pepř černý mletý | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
hladká mouka pšeničná | 2 lžíce |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso očistíme, nakrájíme na velké kostky, zprudka orestujeme na oleji a vsypeme do "pomalého" hrnce. Výpek zalijeme vývarem a necháme chvilku odvařit, poté vlijeme na maso, přidáme 2 lžíce majoránky, česnek, mletý pepř a sůl a dolijeme vývarem, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec uzavřeme a dusíme na vyšší výkonnostní stupeň asi 3 hodinky, dokud není maso měkké.
-
Poté zahustíme záklechtkou z vody a trochy hladké mouky, promícháme a přidáme 1 lžíci majoránky, kterou rozemneme v dlaních, uvolní se tím její osobitá vůně. Přidáme plátek másla a ještě asi 15 minut vaříme. Dochutíme solí a pepřem. Samozřejmě lze pokrm připravit i klasicky na plotně.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů