- 55m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
3 stroužky |
3 stroužky |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 snítky |
2 snítky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 hrsti |
0,5 hrsti |
800 ml |
800 ml |
na zdobení 2 snítky |
2 snítky |
Postup přípravy
-
Papriku očistíme, rozkrájíme na čtvrtiny a necháme v troubě péct. Může to trvat zhruba 30 min. na 200°C. Potom zakryjeme alobalem a necháme zchladnout. Z papriky nožem lehce sloupneme slupku.
Cibulku a česnek nakrájíme najemno, zeleninu na menší kousky. Na olivovém oleji osmahneme cibulku do průsvitna. Přidáme česnek, fenykl, mrkev a tymián. Zelinu krátce opečeme, pak přidáme rajský protlak a ještě zarestujeme. Zalijeme trochou vody nebo vývaru – tak aby zelenina byla ponořená. Přidáme balzamikový ocet. Pomalu vaříme, dokud mrkev nezačne měknout, cca 20 minut.
Přidejte balzamikový ocet, červenou papriku, fazole, rajčatový protlak, vývar a 1/2 lžičky soli. Vařte, dokud mrkev nebude měkká, 15 až 20 minut.
Poté přidejte pečenou papriku a rozmixujte dohladka. Doředíme dle potřeby, dochutíme solí a pepřem, můžete přidat trochu více balsamica.
Makronutrienty
68%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 202 kJ | 887 kJ |
Kalorická hodnota | 48,2 kcal | 212 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,33 g
2,02 g |
32,2 g
8,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,733 SVJ | 3,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,75 g
0,282 g |
7,7 g
1,24 g |
Bílkoviny | 1,76 g | 7,72 g |
Sůl | 0,925 g | 4,07 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů