Polévka z pečených lilků

Žaneta Sládková, I feel GOOD

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Polévka z pečených lilků

Ta dnes uvařená je ve veganské verzi bez parmazánu, se sojovou smetanou a navíc s troškou červené čočky. Recept níže je pak psán v klasické podobě :-). Určitě ji vyzkoušejte, tak nebo tak.

Postup přípravy

  1. Lilky rozkrojíme podélně. Nožem vytvoříme opatrně hluboké řezy v dužině, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale abychom nenarušili slupku. Pokapeme rozřezanou dužinu olejeme, postačí 2 polévkové lžíce a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut. Spolu s lilky můžeme péct i červenou papriku. To rozkrojíme na polovinu, vydlabeme semínka, následně nakrájíme na osminy. Potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Paprika se bude péct kratší dobu, vyndáme ji, jamile začne šlupka místy černat.

  2. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejeme zbývající olej, na něm orestujte cibulku do měkka, přidáme česnek a ještě minutu restujte.

    Po upečení lilků vydlabeme lžící jejich dužinu a přidáme ji k cibulce. Pokrájíme pečenou papriku na menší kousky a také přidáme. Přisypeme nakrájená rajčata (nebo plechovku), vývar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Takto jemně vaříme přiklopené 20 minut.

  3. Na závěr přidáme čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Pak můžeme přilít trochu smetany, kdo má rád, a vsypat parmazán.

    Zdobíme petrželkou a kokosovými lupínky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte