Polévka z pečeného květáku s česnekem
Překvapivě chuťově bohatý květákový krém
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
květák | 1 kus |
česnek | 4 paličky |
máslo čerstvé | 1 oříšek |
cibule | 1 kus |
sýr čedar, cheddar | 100 g |
parmezán | 25 g |
tymián čerstvý | 4 snítky |
oregano, dobromysl čerstvá | 1 snítka |
sůl | 1 lžíce |
vývar masový domácí | 1 litr |
olivový olej | 1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá | 0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Květák jsem rozebrala na růžičky, dala na pekáč na pečící papír, pokapala olivovým olejem, posolila, popeřila. Z hlaviček česneku jsem odkrojila vršky, zakapala olivovým olejem, zabalila do alobalu, přidala na pekáč a vše pekla na 220° asi 40 minut (doměkka, tak aby se květák nespálil).
-
V hrnci jsem osmažila na másle cibuli (a zbytečky odkrojeného česneku), přidala tymián a oregano, nechala rozvonět a zalila vývarem.
-
Přidala jsem květák a vymačkala pečený česnek, povařila 10 minut a rozmixovala. Pak jsem do polévky vmíchala čedar a ochutila šťávou z citronu. Na talíři jsem posypala parmazánem, podávala s chebovými krutony.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů