Polévka z pečeného květáku s česnekem

Jana H

Překvapivě chuťově bohatý květákový krém

Polévka z pečeného květáku s česnekem

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
květák 1 kus
česnek 4 paličky
máslo čerstvé 1 oříšek
cibule 1 kus
sýr čedar, cheddar 100 g
parmezán 25 g
tymián čerstvý 4 snítky
oregano, dobromysl čerstvá 1 snítka
sůl 1 lžíce
vývar masový domácí 1 litr
olivový olej 1 lžička
citronová šťáva, čerstvá 0,5 kusu

Postup přípravy

  1. Květák jsem rozebrala na růžičky, dala na pekáč na pečící papír, pokapala olivovým olejem, posolila, popeřila. Z hlaviček česneku jsem odkrojila vršky, zakapala olivovým olejem, zabalila do alobalu, přidala na pekáč a vše pekla na 220° asi 40 minut (doměkka, tak aby se květák nespálil).

  2. V hrnci jsem osmažila na másle cibuli (a zbytečky odkrojeného česneku), přidala tymián a oregano, nechala rozvonět a zalila vývarem.

  3. Přidala jsem květák a vymačkala pečený česnek, povařila 10 minut a rozmixovala. Pak jsem do polévky vmíchala čedar a ochutila šťávou z citronu. Na talíři jsem posypala parmazánem, podávala s chebovými krutony.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů