Překvapivě chuťově bohatý květákový krém
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
4 paličky |
4 paličky |
1 oříšek |
1 oříšek |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
25 g |
25 g |
4 snítky |
4 snítky |
1 snítka |
1 snítka |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 litr |
1 litr |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Květák jsem rozebrala na růžičky, dala na pekáč na pečící papír, pokapala olivovým olejem, posolila, popeřila.
Z hlaviček česneku jsem odkrojila vršky, zakapala olivovým olejem, zabalila do alobalu, přidala na pekáč a vše pekla na 220° asi 40 minut (doměkka, tak aby se květák nespálil).
-
V hrnci jsem osmažila na másle cibuli (a zbytečky odkrojeného česneku), přidala tymián a oregano, nechala rozvonět a zalila vývarem.
-
Přidala jsem květák a vymačkala pečený česnek, povařila 10 minut a rozmixovala. Pak jsem do polévky vmíchala čedar a ochutila šťávou z citronu. Na talíři jsem posypala parmazánem, podávala s chebovými krutony.
Makronutrienty
41%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 214 kJ | 579 kJ |
Kalorická hodnota | 51,1 kcal | 138 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,11 g
0,914 g |
11,1 g
2,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,411 SVJ | 1,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,77 g
1,61 g |
7,48 g
4,34 g |
Bílkoviny | 3,23 g | 8,73 g |
Sůl | 0,962 g | 2,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů