Vypadám jako základ na svíčkovou, ale nejsem svíčková. Jsem polévka z pečené dýně a květáku. Miluji horké, husté a syté polévky. Jejich konzistenci si hlavně užívám při studených večerech, kdy venku fouká vítr nebo zrovna prší.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 snítky |
3 snítky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
250 ml |
250 ml |
500 ml |
500 ml |
Postup přípravy
-
Rozehřej troubu na 180 stupňů. Plech si vylož pečícím papírem. Máslovou dýni zbav slupky a popřípadě semínek, které si uchovej. Můžeš využít do polévky tak, že je opražíš na pánvičce. Nakrájej dýni na malé kousky. Půlku květáku omyj a rozděl na malé růžičky. Květák přemísti do misky, zalij cca třemi polévkovými lžícemi olivového oleje a pořádně promíchej. Přidej k němu tymián, promíchej a spolu s dýní dej na pečící plech.
-
Peč v troubě 10 – 15 minut. Záleží na velikosti růžiček květáku a kostiček dýně. Po upečení s menším množstvím vody rozmixuj na husté pyré. Pokud jsi použila čerstvý tymián, tak tuhé stonky vyhoď a nechej jen měkké části.
-
V této fázi s vodou šetřím, protože mám ráda polévky opravdu husté. Proto v této fázi záleží na tobě kolik vody přidáš. Vzniklé pyré přemísti do hrnce a přidej takové množství vody jaké ti pro polévku vyhovuje. Přidej ostatní koření, sůl a smetanu. Nechej probublat a je to.
-
Já jsem polévku podávala s opečenou slaninou a žampiony. Hodí se k ní přidat i lžíci zakysané smetany, řeckého jogurtu nebo opražených dýňových semínek. Pokud máš doma takovou parádu jako je dýňový olej, tak ním polévku při podávání zakápni na ozdobu a doladění chutí.
Makronutrienty
50%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 199 kJ | 1 563 kJ |
Kalorická hodnota | 47,5 kcal | 374 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,3 g
1,74 g |
33,8 g
13,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,43 SVJ | 3,38 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3 g
1,77 g |
23,6 g
13,9 g |
Bílkoviny | 1,35 g | 10,6 g |
Sůl | 0,441 g | 3,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů