Polévka z pečené dýně a černé čočky

Jídelní plán

Rychlá, dobrá podzimní polévka:)

Polévka z pečené dýně a černé čočky

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
dýně máslová 600 g
cibule červená 0,5 kusu
zázvor, čerstvý kořen 2 cm
olivový olej 2 lžíce
česnek 2 stroužky
šalvěj lékařská, list 1 snítka
rozmarýn 1 snítka
vývar zeleninový domácí 2 hrnky
petrželka, petrželová nať 1 hrst
čočka černá, beluga 0,25 hrnku
pepř černý mletý 2 špetky
sůl 0,5 lžičky
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Nejprve nakrájejte zeleninu - dýni na kostky, cibuli a zázvor najemno. V rozpáleném oleji osmahněte cibuli s trochou soli, zázvorem a několika špetkami čerstvě mletého pepře, dokud cibule nezměkne a nezezlátne - to zabere 5 až 8 minut. Přidejte na kostičky pokrájenou dýni a restujte, dokud nezačne měknout, cca 10 minut. Přimíchejte bylinky a utřený česnek, zalijte vývarem a vařte doměkka dalších zhruba 20 až 30 minut. Mezitím si uvařte čočku. NA o,25 hrnku budete potřebovat necelý hrnek vody. Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte čočku, sůl a pomalu vařte zakryté cca 20 minut, nebo dokud nebude „al dente“, ale uvařená. Sceďte. Uvařenou čočku můžete libovolně dochutit nebo přidat do polévky "jen tak". Nechte polévku mírně vychladnout, přidejte citronovou šťávu a poté ji rozmixujte dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte další šálek vývaru nebo zjemněte smetanou. Dochuťte dle potřeby, vložte čočku a podávejte posypané petrželkou. Pro zvýraznění chuti můžete přidat do hotové polévky trochu chilli nebo další citronové šťávy.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů