Rychlá, dobrá podzimní polévka:)
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
600 g |
600 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 cm |
2 cm |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 snítka |
1 snítka |
1 snítka |
1 snítka |
2 hrnky |
2 hrnky |
1 hrst |
1 hrst |
0,25 hrnku |
0,25 hrnku |
2 špetky |
2 špetky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve nakrájejte zeleninu - dýni na kostky, cibuli a zázvor najemno.
V rozpáleném oleji osmahněte cibuli s trochou soli, zázvorem a několika špetkami čerstvě mletého pepře, dokud cibule nezměkne a nezezlátne - to zabere 5 až 8 minut.
Přidejte na kostičky pokrájenou dýni a restujte, dokud nezačne měknout, cca 10 minut. Přimíchejte bylinky a utřený česnek, zalijte vývarem a vařte doměkka dalších zhruba 20 až 30 minut.
Mezitím si uvařte čočku. NA o,25 hrnku budete potřebovat necelý hrnek vody.
Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte čočku, sůl a pomalu vařte zakryté cca 20 minut, nebo dokud nebude „al dente“, ale uvařená. Sceďte. Uvařenou čočku můžete libovolně dochutit nebo přidat do polévky "jen tak".
Nechte polévku mírně vychladnout, přidejte citronovou šťávu a poté ji rozmixujte dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte další šálek vývaru nebo zjemněte smetanou. Dochuťte dle potřeby, vložte čočku a podávejte posypané petrželkou. Pro zvýraznění chuti můžete přidat do hotové polévky trochu chilli nebo další citronové šťávy.
Makronutrienty
65%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 312 kJ | 1 212 kJ |
Kalorická hodnota | 74,6 kcal | 290 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,1 g
1,48 g |
39,3 g
5,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,01 SVJ | 3,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,01 g
0,448 g |
11,7 g
1,74 g |
Bílkoviny | 2,46 g | 9,57 g |
Sůl | 0,49 g | 1,9 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů