Polévka z patizonu a sušených rajčat zdobená mandlemi
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Sezona patizonu je tady! Zkuste jej použít v polévce jako já.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
300 g |
300 g |
50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
2 kuličky |
2 kuličky |
100 ml |
100 ml |
Na ozdobu | |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Na másle zpěníme cibulku, přisypeme pokrájená sušená rajčata a na kostičky nakrájený patizon. Chvíli opékáme.
Pak přilijeme vodu, osolíme, opepříme a prolisujeme česnek. Přidáme bobkový list a nové koření a pod pokličkou na mírném ohni uvaříme do měkka.
-
Vyjmeme bobkový list a nové koření a vše rozmixujeme. Vrátíme na plotnu a podle požadované hustoty přilijeme vodu a trochu mléka na zjemnění. Ještě chvíli povaříme.
-
Na pánvi opražíme mandle a slunečnicová semínka. Polévku nalijeme do misek či talířů, doprostřed položíme noček ze zakysané smetany, na něj poklademe pár proužků sušených rajčat a posypeme opraženými mandlemi a semínky. Dobrou chuť.
Makronutrienty
38%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 726 kJ | 1 235 kJ |
Kalorická hodnota | 173 kcal | 295 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,3 g
6,69 g |
19,3 g
11,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,13 SVJ | 1,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
2,38 g |
21,1 g
4,06 g |
Bílkoviny | 5,85 g | 9,95 g |
Sůl | 3,39 g | 5,77 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů