Polévka z bílé ředkve s bramborem, česnekem a bylinkami
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Velmi chutná polévka, která zahřeje a zároveň se hodí při nachlazení. Bílou ředkev miluji jak do omáček, zálivek, tak polévek. Je to úžasná surovina, která má neomezené množství využití v kuchyni.
Ředkev je významná zejména pro svůj obsah vitaminu C. Najdeme v ní však také řadu minerálních látek, například železo, draslík, sodík, hořčík, vápník. Dále jsou zastoupeny silice, fytoncidní látky.
- 30m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
40 g |
40 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1,5 litrů |
1,5 litrů |
Postup přípravy
-
Očistíme si jednotlivé druh zeleniny a nakrájíme na kousky. Zeleninu orestujeme na Ghí, zalijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, tymián, majoránku, brambory, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše rozmixujeme dohladka.
Makronutrienty
67%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 68,5 kJ | 265 kJ |
Kalorická hodnota | 16,4 kcal | 63,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,39 g
0,138 g |
9,25 g
0,534 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,239 SVJ | 0,925 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,715 g
0,431 g |
2,76 g
1,66 g |
Bílkoviny | 0,487 g | 1,88 g |
Sůl | 0,373 g | 1,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů