Polévka s nadýchanými kuřecími knedlíčky
Jednoduchá, rychlá a vynikající polévka, která ale udělá spoustu parády a může být servírovaná také jako sváteční. Z tohoto množství budete mít buď dvě pořádné obědové porce, nebo čtyři talíře polévky.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí prsa | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
česnek | 2 stroužky |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
pepř černý mletý | 1 špetka |
mrkev | 2 kusy |
hrášek mražený | 80 g |
květák | 80 g |
petržel kořenová | 80 g |
Postup přípravy
-
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky. Osolíme, okořeníme, vložíme do mixéru. Přidáme vejce - můžete celé, nebo jen cca 60g zbylých bílků. Zalijte mlékem (můžete i smetanou, pokud vám nevadí více kalorií) a vše rozmixujte dohladka. Zdá se vám plochá lžička soli na jedno kuřecí prso hodně? Nebojte se toho - jak se budou knedlíčky vařit, pustí hodně chuti do polévky. Proto je také dobré knedlíčky více okořenit. Koření v receptu je takový můj základ. Přidávám ale další položky, podle momentální chuti. Použít můžete jiné bylinky, vynikající je třeba nasekaná pažitka. Nebo přidat kvalitní grilovací koření, zázvor, kari, koriandr nebo i třeba lahůdkové droždí. Anebo je udělat ještě trochu jinak, přidat majoránku a kuřecímu masu ještě také trochu jater.
-
Osmahněte na kousky pokrájenou zeleninu na olivovém oleji. Odložte stranou. TIP: Zeleninu můžete libovolně zaměňovat, podle toho, co máte rádi. Případně, můžete využít zeleninu zamraženou - výborná a barevná je například Toskánská směs.
-
V širokém hrnci uveďte do varu cca 1,2 litru vody a stáhněte na střední plamen. Lžičkou do vody házejte kousky masové směsi. Jakmile máte hotovo a masové kousky ztuhly, přidejte zeleninu, dvě lžíce lahůdkového droždí a pomalu táhněte cca 20minut, aby se zelenina i maso uvařily a chuti se dobře propojily. Pokud chcete přidat do polévky vložku, můžete do ní v této fázi hodit hrst quinoi, žlutého hrachu, červené čočky, brambor nebo kedlubny.
-
Nasekejte najemno čerstvé bylinky - petrželku, pažitku, zkrátka co máte:) Těsně před koncem vaření přidejte do polévky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů