Polévka Pho se ve Vietnamu jí jako hlavní chod - pokud jí vyzkoušíte, pochopíte proč:-) Je to opravdu velmi hustý, vydatný pokrm, který s naší "jakože gulášovka ze školní jídelny" nemá nic společného.
Samotné vaření trvá asi tři hodiny (ale mezitím si stihnete nalakovat nehty, pověsit prádlo a vyvenčit psa), ještě delší ale pro mě bylo nakupování surovin:D Upřímně, nevěděla jsem přesně, co je kardamon, kde u všech všudy sehnat morkovou kost a jestli jsou to správné mungo fazole...
Při vším tom koření, co se do polévky dává jsem měla dost strach, že radost z ní bude mít tak možná náš záchod. Ale výsledek překvapil. Neuvěřitelně výborná, úplně jiná polévka.
- 3h:40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
500 g |
500 g |
10 g |
10 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
Příloha | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Nejdřív si udělám silný vývar - maso v celku dám do hrnce s asi jedním litrem vody, osolím a opepřím. Šalotku umyju, rozkrojím na půl a přihodím do hrnce. To samé udělám se zázvorem. Přidám i kardamon, skořici a badyán (není nutné všechno z toho). Vývar nechám dělat asi 2 - 3 hodiny (ideální čas na ty nehty, psa a tak).
Když se blížíme ke konci, vyndám maso a sliju ostatní bordélek, který vyhodím.
-
Nechám ho trochu vychladnout a nachystám si rovnou do misky ostatní ingredience - nudle spařené v horké vodě, hrst mungo fazolí, hrst nakrájené nati z jarní cibulky. Maso nakrájím a taky přidám do misky. Nakonec zaliju vývarem a dozdobím čtvrtkou citronu, můžu přidat i trošku chili.
-
Pho pro mě opravdu voní dálkama. A není pro každého. Budu ale moc ráda, pokud vyzkoušíte a dáte vědět, jak chutnala Vám:-) Mějte se krásně a zahřívejte.
Makronutrienty
49%
44%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 630 kJ | 717 kJ |
Kalorická hodnota | 150 kcal | 171 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17 g
1,06 g |
19,3 g
1,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,7 SVJ | 1,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,34 g
0,707 g |
2,66 g
0,805 g |
Bílkoviny | 15 g | 17 g |
Sůl | 0,756 g | 0,861 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů