Pohanka patří mezi plodiny, které bychom měli v zimě co nejčastěji zařadit do našeho jídelníčku. Velmi dobře ohřívá organismus. Zde je jednoduchý recept, který vám v tom pomůže.
- 20m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Kaše | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejdříve uvaříme pohanku. Mezitím co se vaří pohanka, orestujeme na krájenou cibulku a nahrubo nastrouhané tofu. K cibuli a tofu přidáme uvařenou pohanku. Přidáme 2 lžičky rajčatového protlaku, sůl a pepř. Vše zamícháme a můžeme podávat z kváskovým chlebem.
-
Pohanka je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec.
Makronutrienty
79%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 630 kJ | 675 kJ |
Kalorická hodnota | 151 kcal | 161 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,3 g
1,5 g |
30,3 g
1,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,83 SVJ | 3,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,92 g
0,561 g |
2,05 g
0,6 g |
Bílkoviny | 5,67 g | 6,07 g |
Sůl | 0,679 g | 0,727 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů