Tento recept v podstatě nevařená pohanková kaše - je to recept o zdraví žil, pohanka totiž velmi blahodárně působí na žilní systém posiluje pružnost cév a čistí je, dále příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému a játra a uklidňuje žaludeční a dvanácternikové vředy. Tento recept je nenáročný na přípravu a dá se dochutit na slano i na sladko.
Postup přípravy
-
Večer dám do uzavíratelné misky 2 lžíce (40g) pohanky zaleji 200ml kefíru a nechám do rána uzavřené bobtnat. Ráno ochutíme dle aktuální chutě skořicí a dle chuti dosladíme xylitolem(není potřeba pohanka má nasládlou chuť), nebo na slano solí a bylinkami (výborná je jarní cibulka, petrželka, nebo i kopr, citrón a olivový olej např. s chilli. POZOR: pohanka obsahuje velké množství sacharidů, na KETO se tedy nehodí.
Makronutrienty
71%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 407 kJ | 976 kJ |
Kalorická hodnota | 97,2 kcal | 233 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,7 g
3,38 g |
37,7 g
8,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,57 SVJ | 3,77 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,02 g
0,617 g |
4,84 g
1,48 g |
Bílkoviny | 4,33 g | 10,4 g |
Sůl | 0,085 g | 0,204 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů