Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzva a cukroví dvojnásob, vždy se mi těsto z jednodruhové mouky drolilo a rozpadalo, ale tentokrát ne, vše se změnilo po přidání sušených švestek, které skvěle pojí, díky Ghí není těsto vysušené a krásně drží pohromadě. Perníčky jsou výborné, každý den měknou a po přidání jablíčka ještě více a jsou prostě moc dobré. Malý na ně chodí a to podotýkám,že baští i klasické takže když mu chutnají je to velký úspěch. S těstem se krásně pracuje i vykrajuje, mám z něj velkou radost.
www.navlnechuti.cz
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
předem namočené 65 g |
65 g |
kořenicí směs perníkové koření 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
70 g |
70 g |
50 g |
50 g |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
150 g |
150 g |
Postup přípravy
-
Příprava je snadná, předmáčené švestky dáme do vysoké nádoby, přidáme, panelu, kakaový prášek, Ghí, perníkové koření, vše rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru dohladka, následně směs přendáme do mísy a přidáme jedlou sodu a pohanovou mouku, vše důkladně propracujeme. Těsto se nesmí příliš lepit případně trochu mouky přidáme, já už nepřidávala. Těsto dáme do sáčku a necháme v chladu odpočinout, pohanková mouka nasaje tudíž raději do těsta příliš mouky nepřidávejte.
-
Vychlazené a odpočinuté těsto vyjmeme tak 20 minut předem, propracujeme jej a dáme se do práce, lehce si pomoučníme podložku, vyválíme těsto vysoké minimálně 0,5cm, lépe vyšší, vykrojíme požadované tvary, přemístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak, prostě hlídáme.
-
Upečené perníčky necháme vychladnout a následně můžeme ozdobit polevou, já nejčastěji zdobím jen cukrem, vodou a citronem, nebo naředěným cocosmus, čí bílkovou polevou.
Perníčky uložíme do dózy, přidáme jablíčko a necháme pár dní odležet, ale u nás tohle fakt nefunguje :D
Makronutrienty
70%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 816 kJ | 320 kJ |
Kalorická hodnota | 434 kcal | 76,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
60,7 g
14,5 g |
10,7 g
2,56 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,07 SVJ | 1,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,3 g
13,6 g |
3,75 g
2,4 g |
Bílkoviny | 5,07 g | 0,893 g |
Sůl | 0,369 g | 0,065 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů