Rychlé a kvalitní jídlo pro lidi, kteří chtějí bezlepkovou a na vápník bohatou snídani. Tento recept všechna jmenovaná kritéria splňuje.
- 15m
- 1 porce
- jednoduché
Postup přípravy
-
Přes noc namočíme pohanku, kterou ráno opláchneme, přidáme do ní nastrouhané jablko a 3 lžíce mletého máku. Pokud je jablko kyselejší můžeme dosladit např. agávovým sirupem. Vše promícháme a necháme si chutnat.
-
Pohanka je významným zdrojem bioflavonoidu rutinu (6,5 mg/100 g), dříve označovaného jako vitamin P. Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále rutin brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších, pro zdraví prospěšných, funkcí. Doporučená denní dávka rutinu se pohybuje mezi 20-60 mg u dětí a 60-100 mg u dospělých.
Makronutrienty
74%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 926 kJ | 2 731 kJ |
Kalorická hodnota | 221 kcal | 653 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,1 g
1,83 g |
106 g
5,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,61 SVJ | 10,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,09 g
0,977 g |
20,9 g
2,88 g |
Bílkoviny | 5,81 g | 17,2 g |
Sůl | 0,06 g | 0,178 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů