- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Pohanka | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrst |
1 hrst |
100 g |
100 g |
0,25 hlávky |
0,25 hlávky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
3 kusy |
3 kusy |
Postup přípravy
-
Nejprve si uvařte fazolky. Přes noc je namočte do studené vody, ráno vodu slijte a vařte spolu s řasou (nebo bylinkami: majoránkou, saturejkou) pro lepši stravitelnost, v nové vodě asi 40 minut. Já si vždy uvařím fazole ve větším množstvi, zamrazim je, a poté postupně odebírám.
-
Pohanku propláchněte a přendejte do hrnce, na ni dejte nakrájené zeli na plátky, sušené houby a koření. Vařte v poměru 1:2 (pohanka:voda) + trochu vody navic kvůli zeli a houbám. Vařte dokud se voda nevyvaři. Poté přidejte fazolky a nechte ještě chvilku prohřát. Vyndejte bobkovy list a dochuťte sojovkou tamari. Kdo má rád, může přidat ještě osmahnutou cibulku s česnekem. Podávejte, nejlépe s domácími kyselými okurkami.
Makronutrienty
79%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 631 kJ | 1 360 kJ |
Kalorická hodnota | 151 kcal | 325 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,6 g
0,742 g |
66 g
1,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,06 SVJ | 6,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,888 g
0,22 g |
1,91 g
0,474 g |
Bílkoviny | 7,29 g | 15,7 g |
Sůl | 0,06 g | 0,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů